De bewolkte dag

27apr12

Bijdrage van Ramon Michielse

Gisteren was een grijze bewolkte dag, zoals ze wel vaker voorbij komen.
Die ochtend las ik een stukje uit het boek de Kromme Komkommer, de biografie over Shunryu Suzuki;

Een Zen meester zegt je gewoonlijk: “beoefen zazen zodat je verlicht raakt.
Als je verlicht raakt, sta je los van alles en zul je de ‘dingen zien zoals ze zijn.’ “
Maar onze weg is niet altijd zo. Wat de Zen meester zegt is natuurlijk waar, maar wat Dogen-zenji ons heeft verteld is hoe we de vlam van onze olie lamp kunnen afstellen, lager en hoger.
De kern van Dogen’s zazen is om elk moment in volledige verbranding te leven, zoals de olie lamp.

Ik pauzeerde en stond even stil om het mooie stukje dat ik gelezen had op me in te laten werken. Op dat moment brak de zon door. Eventjes maar, heel fel.
De zon liet zich niet meer zien die dag.
Maar in mijn beleving heeft hij de hele dag geschenen.

Advertenties


2 Responses to “De bewolkte dag”

 1. Mooi! En ik hoop dat je olielamp vaker gebruikt om zo’n inspirerende blog te schrijven.

 2. 2 Anoniemand

  En ik maar denken dat Zen gericht zou zijn op verlichting en het uit de waan van delusie komen. Het leren denken wat je wil denken gaat dan natuurlijk precies de verkeerde kant op, zeker als wat we denken of willen nu al niks te maken heeft met waarheid en werkelijkheid.

  Afhankelijk van je prioriteit, natuurlijk, comfortabel dromen of wakker worden.

  Het manipuleren van onze alledaagse beleving om meer geluk en minder ongeluk te verschaffen, deden we altijd al, en dat was nou precies wat niet werkte en nooit kan werken. Dat blijft altijd een “work in progress” en netto kom je nergens, omdat je je nog nooit hebt afgevraagd of je niet gewoon je eigen staart aan het najagen bent.

  Je wilt vanalles, bij voorkeur geluk, dat was al bekend. Maar zolang je je niet afvraagt waar al je ideeen op zijn gebaseerd, kom je nergens. Prioriteit 1 is dus niet geluk, maar waarheid. Hoe kan je anders ooit tot een zinnige beslissing komen? Of het nou gaat om een groot huis, veel geld, snelle auto, goed huwelijk, kalme geest, of prettige gedachten, het is allemaal meer van hetzelfde, en doet niks af aan de waan waarin je je begeeft.

  Maar laten we niks in twijfel trekken. Laten we liever elkaar ervan blijven verzekeren dat we echt weten waar we mee bezig zijn. Helemaal niks mis mee. Maar laat je dan tenminste niet beetnemen door de ludiek misplaatste “zen” noemer, en waan je zeker niet op weg naar verlichting.

  Voor wie waarheid prioriteit 1 is: Trek alles in twijfel. De waarheid kan het hebben, de rest doet er niet toe. En ga niet op zoek naar het juiste antwoord, maar zorg dat je erachter komt wat je vraag nou eigenlijk is. Wat je gelooft is wat je niet weet, en wat je denkt is niet waar. Dus, alles wat je denkt te weten, de prullenbak in. Intentie, eerlijkheid, vertrouwen, overgave, volharding, meer heb je niet nodig. En meer zal je ook niet overhouden, dus bezint eer ge begint. Tip van de dag: Jed McKenna. Succes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: