Guan Yin

28mrt12

Bijdrage van Ramon Michielse

Al jaren hangt er een mooie Guan Yin bij ons thuis aan de schoorsteen (zie foto) midden in de kamer.

Mijn zoontje van 5 vroeg hoe ze heet, en wat ze doet. Haar naam kent hij al, maar ik neem hem op mijn arm en ga recht voor de foto staan. ‘Ze heet Guan Yin, een hele slimme mevrouw uit China’ vertel ik hem.

Even moet ik nadenken hoe ik Goddess of compassion wat eenvoudiger uit kan leggen, en zeg ‘dat is de mevrouw van de liefde’… aandachtig kijkt hij van dichtbij naar het geheel.

En die draak? wijst hij.

Met verbazing viel me op dat Guan Yin de draak aan het berijden is… precies zoals Hendrik- mijn zen leraar- me vertelde in januari, rond het Chinese nieuwjaar. Enthousiast vertelde ik Hendrik toen dat het jaar van de draak eraan kwam. Dat word een dynamisch jaar zei ik, en gaf hem de nieuwjaarskaart met de draak die we rondstuurden naar vrienden en bekenden (zie foto).

Intussen benoemde mijn zoontje alles wat op de Guan Yin foto te zien was, de wolken, de mist… en ik zette hem weer op de grond, toen ik merkte dat zijn aandacht weer ergens anders was.

Onlangs was mijn schoonmoeder, mevrouw Li bij ons thuis en wilde wel mee eten. Meteen na het eten pak ik pen en papier, om haar te vragen of ze kan uitleggen wat nou precies staat geschreven rond Guan Yin.

Ze begint bovenaan; ‘Boeddha’s licht schijnt op alle mensen op aarde’.

De nodige vertaal slagen volgen over en weer met haar dochter, en duidelijk wordt dat het spreuken zijn. Links staat het Chinese karakter voor west, en van boven naar beneden; ‘je hoeft niet alles scherp te zien, het zal altijd lente zijn’. Ze benadrukt dat lente in China staat voor mooi en nieuw begin, en kracht… de natuur staat in bloei, kwam meteen in mij op.

Rechts is zuid, je maakt een reis met een boot, zegt mevrouw Li. Denk niet dat het erg ver is, het is juist dichtbij, draai het om. Als ik probeer samen te vatten wat ze allemaal zegt en wat op de foto te zien is, worden we het uiteindelijk eens; De draak is het voertuig, het doel is niet ver weg, maar juist dichterbij dan je denkt.

Mooie momenten om met haar hierover dieper in te gaan. Ze knikt enthousiast als ik haar kan aanvullen met kennis uit het boeddhisme, en ze vertelt onder andere dat de foto een litho is van het origineel. De litho die ze zelf heeft meegenomen uit Hong Kong 40 jaar geleden, toen ze hier heen kwam om voorgoed te blijven.

Het doet haar zichtbaar goed, dat haar Guan Yin een mooie plaats aan onze schoorsteen heeft gevonden, bij haar oudste dochter thuis.

Advertenties


One Response to “Guan Yin”

  1. 1 Marga

    Leuk en helder artikel, erg amusant haha.

    Marga


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: