Upaya in Rotterdam

05jan12

Bijdrage van Hanneke Dijkman


De Boeddha wist precies hoe hij iedere leerling tot inzicht kon laten komen. Die gave wordt “upaya”* genoemd. 2500 jaar later doe ik in de zendo in Rotterdam mijn best om datzelfde te doen. Uitdaging: iedereen komt met verschillende doelen, leerstijlen en “bubbels”. Nu ik voor de derde keer de introductiecursus gaf dit najaar, begin ik het gevoel te krijgen dat ik een beetje “upaya” weet te hanteren. Met dank aan de feedback van de deelnemers in de groep en tijdens individuele contacten. Hierbij vier ingrediënten van mijn “upaya”:

Ten eerste de theorie. Daarvoor hebben we nu het boek “Leer denken wat je wil denken”. Sommige deelnemers hebben het al bijna uit voor de eerste les. De een vindt het inspirerend om te lezen over wetenschappelijk onderzoek naar zen. De ander merkt zelf wel dat het werkt. Aan het begin van iedere les vraag ik nu naar de belangrijkste leerpunten uit de vorige es. En ik vraag ook wie delen van de theorie kan uitleggen. Zo komen de deelnemers op verschillende manieren in contact met de stof en hoop ik dat hij beter beklijft.

Ten tweede het gesprek in de groep. Ik vind het erg mooi om te horen hoe deelnemers elkaar advies geven over bijvoorbeeld de beste tijd om te zitten. Het open en respectvol delen van bubbels over kinderen en ouders, over werk en gezondheid schepte een bijzondere sfeer in de groep, het begin van een sangha. Het uitwisselen van ervaringen inspireert om meer te gaan zitten.

Ten derde mijn eigen zen-ervaring. Het vertellen over de sesshins, de ZIOP-dagen, mijn gesprekken met Rients, het zitten met koans: het maakte de zen tot een levende praktijk.

Ten vierde het individuele contact met deelnemers. Met sommigen kreeg ik een intensief email contact. Met iedereen had ik twee keer een individueel onderhoud. Die contacten deden me beseffen met hoe veel levenservaring een ieder naar de zendo komt waardoor ik beter mijn lessen op iedereen kan afstemmen.

De laatste les bleek wat de lessen, het zitten en upaya had opgeleverd. Wat ik mooi vond is dat de deelnemers zowel vooruitgang noemden in de praktische zaken zoals planning, opruimen en schoonmaken, als meer mildheid, meer acceptatie en betere relaties privé en in het werk. Door die feedback stimuleren ze mij om verder te gaan op het lesgeefpad. Volgende week beginnen we weer. Ik ben benieuwd wat voor “upaya” ik komend seizoen zal leren!

* Meer over upaya in “Dromen van een witte olifant, in navolging van de Boeddha” van Paul van der Velde.

Advertenties


One Response to “Upaya in Rotterdam”

  1. 1 Linda van Tuyl

    Beste Hanneke,

    Wat een mooie, heldere en praktische blog over upaya, het doel en de invulling van je lessen van de introductiecursus.

    Dank je wel – Linda van Tuyl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: