Het duister in het licht, het licht in het duister

20dec11

Bijdrage door Sandra Sijbrandij

Van 9 t/m 11 december was er een weekend-sesshin in het Kwan Yin Huis in Eindhoven. Thema in dit weekend was ‘Het duister in het licht, het licht in het duister’. Voor mij was het de eerste sesshin die ik meemaakte, en het was een bijzondere ervaring. Het thema deed zich bij mij op verschillende manieren voelen. Zo was er een moment waarop ik vreselijk verlangde naar het mogen schoonmaken van de WC-potten. Dat was mijn samu-taak. Ik verlangde er zo naar eindelijk verlost te zijn van het nog langer moeten zitten met pijn in mijn rug en schouders. Het maakte me tegelijkertijd inwendig aan het lachen…. wie had gedacht dat ik ooit in mijn leven zou verlangen naar het schoonmaken van de wc’s?
Eenmaal verlost van het zitten, kon ik beginnen aan mijn taak. En, het is echt waar: ik vond het fijn, heel erg fijn zelfs. Niet omdat ik geen pijn in mijn rug meer had, maar gewoon om het te doen. Vol aandacht de wc schoonmaken; ook die randjes die ik altijd zo irritant vond, deed ik met aandacht. En ik realiseerde me dat ik een taak die ik altijd uitstel, met tegenzin doe, met het streven er zo snel mogelijk vanaf te zijn, dus ook heel anders kan ervaren.
Als je al je ideeën die je altijd hebt los kunt laten en alleen maar doet wat je moet doen, vol aandacht en zonder enig oordeel, dan ….ja dan doe je het gewoon. Zonder dat je het vervelend vindt. ‘Duister in het licht, licht in het duister’….

Advertenties


No Responses Yet to “Het duister in het licht, het licht in het duister”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: