Samen beginnen

19dec11

Bijdrage van Bas Zandee

Afgelopen najaar heb ik voor de eerste keer les gegeven voor de introductie cursus bij Zen.nl Rotterdam. Omdat een introductiecursus vaak de eerste ervaring is van deelnemers met zen-meditatie heeft de leraar een grote invloed op deze ervaring. En ook hoe de deelnemers aan het einde terugkijken op wat meditatie voor hun kan betekenen. Als beginnend leraar heb ik me regelmatig afgevraagd hoe ik ervoor kan zorgen dat alle deelnemers een goede ervaring meenemen naar huis. En dat is best een uitdaging!

Bij de voorbereidingen heb ik me bij elke les afgevraagd wat ik wilde overbrengen in de gesprekken. Bij het lezen van boeken die ik al eerder gelezen had viel het mij op dat ik weer geheel nieuw naar de inhoud moest kijken. Niet alleen over wat ik wilde overbrengen, maar ook wat deze inhoud met mij gedaan heeft (en nog steeds doet). Wat ik me realiseerde was dat ik de boeken weer ging lezen als een beginner.

Ik denk dat een cursus over meditatie is meer dan alleen de deelnemers de juiste houding, ademhaling aanleren en een stukje geschiedenis vertellen. Vragen als: “Het mediteren lukt me niet want; ik wordt afgeleid, ik raak de tel kwijt, ik kan mijn ogen niet open houden, ik heb geen bubbels.” En vaak daarop gevolgd door: “Mediteer ik wel goed?” kon ik het beste op reageren door het delen van mijn eigen ervaringen met mediteren.

Het bijzondere van een avond is dat je het samen doet, niet alleen als deelnemers onderling maar ook tussen deelnemer en leraar. Ik realiseerde dat ik net zoveel afhankelijk was van de leerlingen als de leerlingen van mij om aan het eind van de avond terug te kijken op een goede les. En zeker wanneer het een goede avond was, gaf het lesgeven mij dezelfde sensatie als de eerste keer mediteren.

Tegelijk realiseerde ik me ook als beginnend leraar dat ik heel voorzichtig moest zijn met mijn antwoorden en mijn ervaringen. Deze kunnen een deelnemer net zoveel helpen als in de weg zitten. Zen is in mijn ogen heel erg gebaseerd op je eigen beleving en daarom moeilijk als goed of fout te bestempelen.

Ik denk dat de grootste uitdaging voor zowel mensen die mediteren (zowel de deelnemers als de leraar) is om elke dag weer de moed te hebben om echt te beginnen. Om bijvoorbeeld twee keer te gaan zitten, om open de cursus in te
gaan en om open naar reacties te luisteren.

Maar door overal als beginner in te stappen zie je overal ruimte voor groei en verbetering. Zowel elke les, als elke dag, als elke ademhaling is de uitnodiging voor een nieuw begin.

Mijn doel is dan ook om te blijven beginnen.

Advertenties


4 Responses to “Samen beginnen”

 1. 1 Sophia Philipsen.

  Dag Bas.

  Fijn om je ervaring te lezen als docent zen.
  Een mooi geschreven stukje zeker de laatste 4 alineas.
  Een mooi begin voor het nieuwe jaar.
  Fijne zen dagen toe gewenst.
  Met vriendelijke groet S Philipsen.

 2. 2 wieland eggermont

  We remain all Absolute Beginners :-)
  wieland

 3. 3 jeanne

  Een mooi stukje Bas. Voor mij interessant omdat ik nog aan het begin sta van de ZIOP. Ik blijf dus gewoon aan het begin bij het begin!

  Dank je wel,

  hartelijk,

  jeanne

 4. 4 angela

  Inspirerend en herkenbaar verhaal!
  Dank je wel.

  Fijn om dat weer even zo verwoord te zien.
  Elke dag opnieuw beginnen, en zo meteen een heel jaar!

  Dag,
  Angela


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: