Superieur aan mijzelf zijn

02dec11

Bijdrage van Hendrik Hangyi

Op de doorgaande groep op woensdag behandelen we bij Zen.nl Rotterdam op dit moment ‘Zen Zaden‘ van Shundo Aoyama. Een bijzonder juweel. We bespraken het stukje ‘Inspanning’ waarin Aoyama het verhaal van Tsumakichi vertelt dat zich rond 1900 in Osaka afspeelt. Tsumakichi raakt door een misdrijf beide armen kwijt. Geinspireerd door de volgels die zonder armen een rijk leven leiden, besluit ze zich in te spannen om ondanks haar handicap iets van haar leven te maken. Ze leert met haar mond calligraferen en wordt beroemd met haar werk.

Een vergelijkbaar verhaal vertelt Peter Sloterdijk in zijn boek ‘Je moet je leven veranderen‘. ‘Carl Hermann Unthan’ werd in 1848 in Noord-Duitsland geboren, met een lichamelijk handicap: hij had geen armen. Carl Hermann ontdekt op zijn zevende of achtste dat hij met zijn voeten geluid uit een viool kon krijgen. Rond 1868 ging hij als twintigjarige in Europa op tournee. Een van de conclusies van Peter Sloterdijk is dat de mens potentieel superieur aan zichzelf is.

Niet alleen in Japan en Duitsland van de vorige eeuw is meer mogelijk dan je denkt. Op internet laat de blinde Daniel Kish zien hoe hij door klakkende geluiden met zijn tong te maken en te luisteren naar de weerkaatsingen kan zien. Op dezelfde manier als vleermuizen en dolfijnen. Hij heeft zich zo getraind dat geluiden zijn visuele cortex activeren. Hij vormt net als wij beelden in zijn brein, hij ziet dus echt met zijn oren. Met zijn organisatie ‘World Acccess for the Blind’ leert Kish zijn vaardigheid aan andere blinden. Op de video is te zien hoe hij met een groep blinde kinderen een fietstocht maakt, ieder op zijn eigen fiets.

Het is een bekend verhaal dat zen monniken een scherp gehoor ontwikkelen en zelfs het as van de brandende wierook horen vallen. Zen training maakt meer mogelijk dan we denken.

In de jaren dat ik aan zen doe heb ik ook geleerd dat meer mogelijk is dan ik denk. Een voorbeeld: vijf jaar geleden was ik nog zwaar allergisch voor honden en katten, nu leef ik met vier katten. Vijf jaar elke dag kijken hoe ik iets kan verbeteren aan mijn fysieke en mentale conditie. Bubbels oplossen en tegelijk stapje voor stapje, vaak vooruit, maar soms ook achteruit, een grote verandering doormaken.

Een ander voorbeeld uit de woensdaggroep: één van de cursisten, een man van in de dertig, worstelde in het voorjaar met een burnout, allergie en chronische hoofdpijn. Na zich de 2×20 eigen gemaakt te hebben begonnen de bubbels zich te tonen. Zo merkte hij dat elke keer als hij ziek was geweest zijn moeder hem teveel had vertroeteld. Zijn moeders achterliggende bubbel en het bijbehorende patroon uitten zich uiteindelijk in zijn burnout. De chronische hoofdpijn is over en de burnout klachten een stuk minder.

Het is en blijft inspanning: ambitieuze doelen stellen, aandachtig leven, 2×20 minuten per dag mediteren, minstens 3 keer in de week sporten, koud afdouchen en een coach vinden. Het is simpel en de grootste uitdaging die ik heb. Stap voor stap, bubbel na bubbel, superieur worden aan mijzelf.

Advertenties


One Response to “Superieur aan mijzelf zijn”

 1. 1 Pjotr Bos

  Interessant dat van het gehoor.
  Ik geloof het graag, ooit tijdens kinhin buiten in het donker op een retraite in Denemarken.
  Liep ik me af te vragen wat hoor ik toch?
  (Overigens we zaten met de mantra; wat hoor ik, wat ruik ik, wat voel ik.)
  Ik hoorde blijkbaar het weerkaatsen van mijn,en andermans, voetstappen tegen de bomen en het mais.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: