Maximaal afzien op een mini sesshin

09okt11

De eerste mini sesshin bij Zen.nl Rotterdam heb ik mogen meemaken. Een hele week Zen lijkt me te zwaar, zeker voor een simpele bosduivel als mezelf. Ik heb al moeite met de 3 maal 25 minuten op een stille avond. De mini sesshin leek me een goed idee om te kijken hoe een hele meditatiedag zou bevallen.

Om 7.00 uur stond ik vol goede moed bij de Zendo, en om mezelf er zoveel mogelijk buiten te laten, maar direct opgebiecht dat ik er tegenop zag om de hele dag te gaan zitten. Volgens Hendrik kon ik het beste alles maar laten gebeuren, het zou vanzelf 16.00 uur worden. Het werd inderdaad 16.00 uur, maar niet vanzelf.

De eerste 3 maal 25 minuten Zazen ging relatief makkelijk. De tweede was al een stuk uitdagender. Dan kwam de bevrijding, we mochten als Samu de steeg achter de Zendo ontdoen van overhangend groen, ongewenste plantengroei en minstens 2 jaar van nedergedaald stuifzand. Heerlijk in stilte buiten aan het werk. Communiceren met je mede slaaf ‘mag’ niet, gewoon zien wat er gebeurt en daar op reageren. Stille hint was natuurlijk dat we slechts 1 snoeischaar kregen voor 2 personen.

Thee en stilte was onze beloning. De teisho ging over zen en de kunst van het boogschieten. Nog een Zazen sessie en het middag broodje diende zich aan. De knieën en enkels kregen even rust.

Dan volgde een loopmeditatie……BUITEN….. dat was slikken. In eerste instantie dacht ik in mijn volmaakte naïviteit nog dat het een gewone wandeling betrof, maar na enige tijd drong de waarheid zich met kracht op. We lopen synchroon achter elkaar aan in grote stad waar ik mensen ken. Niet in de anonimiteit van een obscuur eiland voor de Nederlandse kust, maar op een plek waar bekenden me zouden kunnen zien. Ter verduidelijking, slechts in mijn gezin praat ik over Zen, en bevind me nu in deze publiekelijke ‘coming out’. Tel daar bij op dat ik Zen beoefen in een comfortabel maar genante ‘pitbul smoking’ waar ik nooit mee buitenshuis kom, en je begrijpt dat ik me op zijn zachts gezegd niet senang voelde. Hier gebeurt ook iets wezenlijks, me onderwerpen aan de situatie, me realiseren hoe dit voor mij werkt, de bubbel herkennen, het vervolgens laten gaan en de aandacht richtten op de loopmeditatie. Rustig geconcentreerd kwamen we op tijd voor het volgende zazen blok.

Inmiddels is het zitten een bezoeking geworden voor knieën, enkels en rug. Het is ook bijzonder moeilijk om me te concentreren. Maar gelukkig komt ook de thee ceremonie in zicht. Zo aandachtig (en dus langzaam) mogelijk drinken, zorgt ook voor uitstel van de laatste etappe. Zolang het glas nog niet leeg is kunnen we nog even recupereren, dus nog even aandacht voor die laatste druppel uit dat kopje. Van uitstel komt geen afstel dus op weg naar het laatste meditatie blok. En met frisse tegenzin begin ik aan dit colletje van de zwaarste categorie.

Mijn rug jankt als een krolse kat, mijn benen doen niet meer wat ik wil. Eigenlijk heb ik het wel gehad en wil ik naar huis. Toch probeer ik telkens weer terug te gaan naar aandacht voor de ademhaling en tellen. Ik kom niet verder dan 3 of 5 en raak vervolgens volkomen verdwaalt in ‘ik weet niet waar’.

Dan maakt de ‘gong van de laatste ronde’ een einde aan deze mini sesshin. Het werd inderdaad 16.00 maar zeker niet vanzelf. Anders dan ik ben gekomen, verlaat ik de Zendo.

Jurgen (neemt in januari deel aan de Sesshin op Ameland)

Advertenties


3 Responses to “Maximaal afzien op een mini sesshin”

 1. 1 martine schrage

  wat is een pitbul smoking???!!! ik leer graag bij…
  mooi verhaal verder!
  martine

 2. 2 Bas

  Mooi verhaal Jurgen!

  Martine: in het rotterdams is een smoking vaak een trainingspak.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: