Weekend sesshin

26jul11

Verslag weekend sesshin in het Kwan Yin huis in Eindhoven van 15 t/m 17 juli 2011

Bijdrage van Arthur Nieuwendijk

Op vrijdag 15 juli begon de weekend sesshin in het Kwan Yin huis in Eindhoven georganiseerd door Cocky Brouwer en Floor Rikken van Zen.nl Amsterdam. Wie bang is dat een weekend te kort is kan ik geruststellen: het is lang genoeg om een goede crisis op te bouwen en te doorleven. Wie bang is dat het te lang is kan ik ook geruststellen: al vanaf de eerste avond kun je varen op je kompas van goede afloop verwachtingen, zodat je er direct en zonder enige terughoudendheid vol voor kunt gaan.

Zoals gebruikelijk bij een sesshin worden er tussen de periodes van zitten (zazen) door klusjes gedaan (samu). Als oefening om je aandacht vast te houden als je aan het werk bent. Maar bij deze sesshin was er ook een praktische noodzakelijkheid: niet werken betekende simpelweg niet eten, want we verzorgden zelf ons ontbijt, diner, souper en de koffie en thee. Daardoor werd heel tastbaar en concreet wat je in stilte en gezamelijk tot stand kunt brengen. Het eten was heerlijk. Ook de voortuin hebben we met elkaar stevig onderhanden genomen met zichtbaar resultaat.

Ik mocht daarnaast ook op de mukugyo te slaan. Dat is een soort houten slag instrument in de vorm van een vis waarmee je het tempo aangeeft tijdens het reciteren van de sutra’s. Ik heb me daar met overgave aan gewijd. Al had ik de eerste avond nog niet door dat ik hem verkeerd om had neergezet: de bek van de vis –de klankkast– hoort naar het midden te wijzen. Zondag kwam Rients Ritskes voor een teisho (lezing). En terwijl hij binnenkwam en ik het ritme sloeg voor de hartsutra zag ik tot mijn schrik dat ik de mukugyo toch weer verkeerd stond. Heel even had ik de dwaze gedacht om de mukugyo tijdens het slaan alsnog de goede kant op te draaien. Maar de kans dat ik dat ongemerkt en zonder verdere brokken te maken zou kunnen doen leek me gering. Hopend dat niemand het verder zou merken probeerde ik mijn aandacht weer te richten op wat ik eigenlijk aan het doen was: het aangeven van het tempo.

Al is het een onbeduidend voorval, het illustreert de betekenis die een sesshin voor mij heeft.
Tijdens een sesshin doe je de dingen anders dan anders, want je hoeft niet na te denken over wat je moet doen, je doet minder dingen, en je doet eenvoudigere dingen. Daardoor ontstaat er een soort van ruimte om elke handeling, die deze begrenst en zichtbaar maakt. Dit in tegenstelling tot de hectiek van het dagelijkse leven waar niet zelden de ene handeling ongemerkt overgaat in de volgende en je alleen maar druk-druk-druk bent zonder precies te weten waar je nu mee bezig bent.

En als je handelingen zo zichtbaar zijn, is het snel duidelijk wanneer je iets met aandacht doet, en vooral wanneer niet. Ik had de mukugyo niet met aandacht neergezet. En zodra ik me dat realiseerde verloor ik opnieuw mijn aandacht en maakte ik me er druk over of anderen zouden opmerken dat de mukugyo verkeerd stond, terwijl het op dat moment mijn taak was om op de mukugyo te slaan en ik me daarop zou moeten concentreren.

Juist omdat de handelingen zo klein en overzichtelijk zijn is het makkelijker om je bewust te worden van de processen die zich afspelen en hoe die in elkaar grijpen. Zoals in dit geval hoe mijn gebrek aan aandacht op het ene moment leidde tot het verlies van aandacht op een ander moment. Dit soort kleine doorkijkjes vind ik vooral tijdens een sesshin. Ik neem ze graag mee naar huis, waar ze hun positieve invloed blijven uitoefenen. En dat smaakt naar meer. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten op de volgende weekend sesshin. Die begint op vrijdag 21 oktober. Wederom in het mooi Kwan Yin huis in Eindhoven. Je kunt je nu al inschrijven.

Advertenties


No Responses Yet to “Weekend sesshin”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: