Zen en Natuurstudie

01apr11

Onder deze titel schreef Claudia van Orden, Zen.nl zenleraar in Groningen een artikel over de combinatie van twee van haar geliefde bezigheden, namelijk zen en plantelaar zijn.
Ze zit dus behalve op het kussen ook vaak in de berm en over die combinatie het volgende artikel.

Advertenties


5 Responses to “Zen en Natuurstudie”

 1. Beste Claudia,

  Wat heerlijk om te lezen. Je bent niet de enige zennende plantelaar. Ik heb een ‘herbariumdrang’ vanaf mijn 8e jaar, alles wist ik erover te zeggen. Er waren echter niet veel luisterende oren, dus het was een stille hobby van me. Later heb ik het verder gecultiveerd vanaf mijn 14e voor de biologieles in die tijd op de middelbare school. Daar waren ook wat vroege plantelaars.

  Helaas is het door studie en werk wat stil komen te liggen, maar mijn liefde voor ‘het natuurlijke’ heb ik wel verder uitgeleefd in mijn volkstuin. Waarin ik jarenlang met liefde voor ‘onkruid’ mijn groente heb verbouwd en waarmee ik mezelf en mijn gezin heb gevoed.

  Nu is de aandacht verlegd naar zen en de binnenmens. Voor tuinieren is niet veel tijd. Die gaat op dit moment vooral naar de zenschool in Arnhem.

  Even geleden heb ik het herbarium maar eens weggegooid. Het was stoffig en sterk verouderd; de kleur was inmiddels uit de bloemen verdwenen en het papier vergeeld.

  Vanaf mijn vroege jeugdjaren was ik al met aandacht in de natuur en liet ik me verwonderen over de schoonheid en samenhang ervan. De eenheidservaringen in de natuur, die jij zo mooi beschrijft, en het non-dualisme waarmee dat gepaard gaat is nog steeds de grote inspiratiebron voor me die ik in zen met nen beleef.

  Jouw artikel stimuleert me om de draad weer eens op te pakken en het hoofd te buigen naar al dat moois wat langs het pad te vinden is. Ook daar is het grote in het kleine te beleven!

  Dank je voor het prachtige artikel.

  Ingrid Roelofs

 2. 2 Koos van de Coevering

  Beste Claudia,

  Bedankt voor het delen van je ervaring als plantelaar. Ik zou het als ik jou was ook geen merkwaardige hobby noemen. De kiefde voor de natuur deel ik met je. Eigenlijk vind ik het jammer dat ik niet op het pad gekomen ben van zo een, volgens jou woorden, merkwaardige hobby.
  Verder is Zen toch zijn en aanschouwen, sluit heel mooi aan bij “plantelaar.’
  Dank je wel voor het delen.

 3. 3 martine schrage

  wat een heerlijk verhaal, Claudia! Een genot om te lezen. Dank voor het delen

 4. 4 Henk Verhoeven

  Wat een vreselijk leuk artikel en heel herkenbaar voor mij.
  Ben zelf heel veel buiten te vinden en bewonder alle “goddelijke schoonheden” die te zien of te horen zijn, fotografeer deze, maak er haiku’s bij en probeer de latijnse namen boven water te krijgen die ik in grote getale heb geleerd in een ver verleden.
  Heb ooit eens Rijks Middelbare Tuinbouwschool gedaan en toen was het een “must” om een herbarium te maken, veela met tegenzin eigenlijk. Latijnse namen, bladvormen, boven en onderstandige vruchtbeginsel en al die andere zaken daar ging het om in die tijd. Nu als vutter is het inmiddels hobby geworden en fris ik mijn geheugen weer op met wat ik ooi leerde en veel is blijven hangen.
  Vandaar ook dat het artikel zo leuk en herkenbaar voor mij is!
  Tot slot een haiku voor de lezer over de winterakoniet ( Eranthis hyemalis)

  winterakoNIET
  slecht drempels van barre kou
  voor JA van lente

 5. 5 Bert Hendrix

  Prachtig geschreven Claudia.

  Het voor mij meeste interessante punt is dat het rationeel bezig zijn,
  dus ook kan bijdragen aan een éénheidservaring.
  Zelf heb ik het idee dat éénheidservaring boven de ratio staat.
  Door jouw inzending leer dus ik dat de ratio hier gewoon een dienende rol bij kan spelen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: