Kijken en zien: Verslag van de workshop ‘Zen en Bill Viola’

16feb11

door Ilse van Dongen

Workshop Zen en Bill Viola
5 februari, Zen.nl Maastricht, Bart Hurkxkens

Bill Viola is een internationaal bekend videokunstenaar; je komt zijn werk tegen in de grote musea. In Viola-filmpjes vol symboliek tracht je betekenis te zien en dat valt niet mee; vaak ligt ‘het weten’ net buiten handbereik. Bill Viola en de zenmeesters hebben zeker iets gemeen: beiden dagen ons uit om ons onderbewuste te verkennen, de ijsberg die onder water ligt. Al zeker dertig jaar toont Viola aan de hand van videobeelden zijn (en onze) ‘inner depths’. Hij komt met beelden die eerder ontregelen dan geruststellen. Maar wat doet Viola nu precies? En wat doen wij met de beelden die hij aanreikt? Deze vragen staan centraal in de workshop Zen en Bill Viola, begeleid door Bart Hurkxkens.

Bart weet veel van de ontwikkeling van Viola en samen bekijken we diverse videofragmenten. We zien beelden van het Japanse nachtleven, vol met lichtflitsen van de neonreclames, autolampen, tv-schermen enzovoort. Druk en voortdurend veranderend; de wereld van reclame, consumptie en moderne techniek. Heel anders dan de beelden die de schitterende wereld van een waterdruppel tonen. Maar zijn die beide fragmenten écht zo anders? Wat zien we nu eigenlijk? Bart daagt ons uit, stelt vragen, legt op momenten een link naar zen, reageert enthousiast op onze inbreng en schakelt moeiteloos van de ene kunstervaring naar de andere. Inspirerend! Deze man heeft ‘weet’ van kunst maken en kunst beleven en hij kan er mooi over vertellen.

Na kijken en praten, gaan we dóen. Voor ieder ligt er een brok klei gereed, met daarbij enkele aanwijzingen: ga je, gestuurd vanuit je hoofd, een koetje kleien, dan is het knap lastig om een ‘volmaakt’ exemplaar te fabriceren. Misschien moet je gewoon je handen hun gang laten gaan. Zonder dat je meteen nadenkt over koetjes. Wie weet, maak je zo meer kans op een volmaakte vorm.

Met de ervaring van het kleien in ons lijf bekijken we opnieuw enkele fragmenten van Bill Viola. Tegen het eind van de workshop zien we méér en andere aspecten, ook in het minder toegankelijke werk van Viola. Dat geeft een goed gevoel! Er is nog zo veel te ontdekken in de Viola-wereld en daarmee ook in ons eigen innerlijk. Want dat is wat kunst doet: je reist naar je ‘inner depths’. Bij zo’n ontdekkingstocht is een goede gids meer dan welkom en Bart heeft alle benodigde papieren. Van harte aanbevolen.

Advertenties


No Responses Yet to “Kijken en zien: Verslag van de workshop ‘Zen en Bill Viola’”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: