Alles is wat het is

10feb11

door Hendrik Hangyi van Zen.nl Rotterdam

Alles is wat het is en is tegelijk symbool van iets anders. De sesshin (meditatieweek) op Ameland, was voor mij een speciale ervaring. Het waren met name de beelden die een diepe indruk achterlieten: de volle maan en een haan die in de verte kraait, terwijl we ‘s avonds buiten aan het mediteren zijn; de lange schaduwen op de duinen van de deelnemers die in kinhin (loopmeditatie) naar het strand lopen; de cirkel van mediteren mensen op het strand; de rijen van mediterende mensen in de meditatiehal met daarachter de grote gong, …. Zie voor foto’s van de sesshin de landelijke Zen.nl nieuwsbrief van februari 2011.

Een beeld waar Rients Ritskes in zijn teishos (lezingen) aandacht aan besteedde was die van prinsen en prinsessen. De aanleiding hiervoor was een citaat uit Sferen, het boek van de filosoof Peter Sloterdijk, dat het onderwerp van de teishos vormde.

Crane - The Princes and the old woman with the spinning wheelPrins en prinses worden vaak als symbool gebruikt van iets moois en positiefs. Hoe vaak wordt niet glimlachend van een meisje gezegd, dat ze een echt prinsesje is? Na wat zoekwerk was Rients Ritskes erachter gekomen, dat prins of prinses symbool staat voor iemand die betoverd of behekst is. Veel minder positief dus. Prinsjes en prinsesjes kunnen ontstaan door de bezweringen die door vaders en moeders worden uitgesproken en deze betovering kan pas worden opgeheven door ware liefde: de kikker die gekust wordt, de prins die het kasteel bezoekt waar de prinses, die zich aan het spinnewiel heeft geprikt, ligt te slapen of het prinsesje kust die een hap van de vergiftigde appel heeft genomen. Ware liefde kan van iemand anders komen, maar nog mooier iets zijn wat een prins of prinses zichzelf cadeau doet. Voor mij was dit inzicht een eye-opener, die de sprookjes over prinsen en prinsessen in een heel nieuw daglicht zette en dichtbij bracht. De sprookjes vertellen over wat zich iedere dag in gezinnen en de levens van mensen afspeelt. Een sprookje is wat het is, maar is tegelijk symbool van iets anders.

Advertenties


One Response to “Alles is wat het is”

  1. 1 charlotte konings

    sprookjes zijn voor mij van onschatbare waarde voor het dagelijks leven. Het lukt mij niet altijd om ervaringen, zoals “botsingen” met anderen, weg te ‘Zennen’ en dan helpt het dat anderen al voorwerk voor je hebben gedaan. Je kunt dan jouw persoonlijke (vervelende) ervaring een flink stuk lichter maken (zefls de betrekkelijkheid en de humor ervan inzien!) door te luisteren hoe de sprookjesverteller het heeft verwoord. Mijn ervaring: er is bijna geen menselijke eigenschap/gedrag die/dat niet in een sprookje is neergezet. Leve het sprookje!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: