Zen en management

14dec10

Sinds ruim een jaar ben ik (Hanneke Dijkman) lid van het netwerk Zen en Management in Utrecht. In de vijf bijeenkomsten die ik heb meegemaakt ontmoette ik interessante managers en adviseurs die ieder op hun eigen manier zen integreren in hun werk.

Na een periode zitten in de mooie zendo van Zentrum Utrecht lopen we langs de Oudegracht onder de Dom door naar het chique Huize Molenaar. Daar volgt een lezing waar managers/directeuren in alle openheid vertellen, vaak over hoe zij zen beleven in hun persoonlijk en werkend leven. Zo sprak bijvoorbeeld Tenkei Coppens, abt van het zenklooster Zen River over het management van een zenklooster.

Lizelotte Smits onvangt de prijs ZenManager van het jaar 2010 van Rients Ritskes

Lizelotte Smits onvangt de prijs ZenManager van het jaar 2010 van Rients Ritskes

Lizelotte Smits, bestuurder en voorheen adviseur bij vakbond CNV vertelde (bij het netwerk in Nijmegen) over haar jarenlange inzet voor zen en meditatie als arbeidsvoorwaarde in organisaties. Van Rients Ritskes ontving ze de prijs voor manager van het jaar.

Onbewuste keuzes

De laatste lezing die ik bijwoonde was van een directeur van een communicatiebureau. Zij vertelde over hoe consumenten veel onbewuste keuzes maken en hoe bedrijven daar gebruik van maken met beelden en tekst. Zo blijkt dat mensen vaak doen wat anderen ook doen. Energiemaatschappijen maken daar gebruik van door bijvoorbeeld te adverteren met “honderden mensen kozen al voor goedkopere energie”. De eenzame boeddha van Dick Bruna kan dus beter gezelschap krijgen: dat straalt uit dat het “normaal” is om te mediteren.

Champagne en dineren

Na de lezing toasten we met een glas champagne. Daarna is het lekker en licht dineren met een goed gesprek. Zo vertelde een interimmanager me de laatste keer hoe hij teamgenoten het boek “Zen en management” gaf, waarin hij zelf een stuk heeft geschreven. Dit boek, met dertig stukjes van Rients gecombineerd met praktijkverhalen van evenzoveel managers en adviseurs deed mij overigens vorig jaar besluiten om met Rients Ritskes kennis te maken.

Ook interesse om deel te nemen aan het netwerk Zen en management? Mail naar martijn@zen.nl.

Advertenties


One Response to “Zen en management”

  1. Geachte medebloggers,
    Onderstaande post zal jullie zeker interesseren. Het is een interview met een organisatieadviseur van gemeente Utrecht die grote verandertrajecten begeleidt en dit combineert met Zen-beoefening en een ‘zen’ manier om tegen problemen aan te kijken. Omdat jullie ook in Utrecht zitten, is de kans groot dat jullie de geïnterviewde zelfs kennen:
    http://zilvervis.net/2012/01/12/lars-schotel-veranderaar-en-zen-beoefenaar/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: