Onderzoek toont aan dat Zen het onbewuste ontsluit

12nov10

In zenkringen beweert men al eeuwen dat mediteren je dichter bij jezelf brengt, maar wat is dat ‘dichter bij jezelf’ en heb je dan echt meer contact met je onbewuste, je intuïtie en je creativiteit? De onderzoekers Ap Dijksterhuis, Madelijn Strick, Tirza van Noorden en Jan de Ruiter testten enkele weken geleden drieënzestig zenbeoefenaren, in samenwerking met Zen.nl.

Op 23 oktober berichtten we al over dit onderzoek waarbij wordt gekeken naar de kortetermijneffecten van zenbeoefening. De deelnemers deden elk 5 testen. Inmiddels zijn de eerste resultaten geanalyseerd.

We kunnen al verklappen dat de resultaten heel duidelijk zijn en dat ze bevestigen dat er een positief significant effect te zien is van zenbeoefening op zaken als creativiteit en associatief vermogen. Ook zijn er aanwijzingen te vinden in deze resultaten dat zenbeoefening je beter in contact brengt met je onbewuste.

Omdat in januari een tweede, nog grotere groep onderzocht wordt, kunnen de echte resultaten van het onderzoek nu nog niet worden vrijgegeven. Pas na het tweede onderzoek volgt publicatie van alle resultaten, inclusief de bijbehorende grafieken en verklaringen. Wordt dus vervolgd.

Advertenties


No Responses Yet to “Onderzoek toont aan dat Zen het onbewuste ontsluit”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: